ДМ
Далер Меликов

Назвіть основні природні ресурси Тихого океану.Як їх використовує людина ?

Полина
Полина

Природні комплекси

У Тихому океані є майже всі природні пояси, крім північного полярного.

Північний субполярний пояс займає невелику частину Беринґового й Охотського морів. У цьому поясі відбувається інтенсивна циркуляція прохолодних вод, а тому вони багаті киснем, а відповідно і рибою.

Північний помірний пояс охоплює великі акваторії між Євразією та Північною Америкою. Для нього характерна взаємодія теплих і холодних водних мас. Особливо великим видовим різноманіттям організмів характеризується Японське море.

Північний субтропічний пояс у Тихому океані виражений не так чітко, як помірний. Західна частина поясу тепла, східна — холодна. Води слабко перемішуються, вони прозорі, сині, кількість планктону і риб невелика.

Північний тропічний пояс формується під впливом потужної Північної Пасатної течії. У цьому поясі розташована велика кількість окремих островів та архіпелагів.

В екваторіальному поясі відбувається складна взаємодія різних течій. На стиках потоків

водовороти сприяють підйому вод, зростає їхня біологічна продуктивність.

У Південній півкулі формуються такі ж природні пояси, що й у Північній. Однак вони відрізняються деякими властивостями водних мас і видовим складом організмів. Наприклад, у водах субантарктичного й антарктичного поясів живуть нототенієві і білокровні риби. У південному тропічному поясі біля берегів Південної Америки між 4 і 23° пд. ш. формується особливий водний комплекс. Він характеризується стійким та інтенсивним підйомом глибинних вод, активним розвитком органічного життя. Це один із найпродуктивніших районів усього Світового океану.

Господарське використання

Тихий океан відіграє важливу роль у житті багатьох країн і народів. Океан і його моря омивають узбережжя континентів, на яких розташовано понад 30 прибережних держав із загальною кількістю населення понад 2 млрд осіб.

У водах Тихого океану, на дні і берегах багато різноманітних природних ресурсів. До основних видів багатств належать біологічні ресурси. Водам океану властива висока продуктивність (близько 200 кг/км ). Вилов риби в океані складає більш як 60 % світового обсягу.

Із морської води видобувають кухонну і калійну солі, магній, бром; діють установки з опріснення морських вод. На шельфі океану розробляються родовища руд олова та інших металів, видобувають велику кількість нафти і газу.

Енергетичні ресурси тихоокеанських вод великі і різноманітні, але використовуються поки що слабо.

Тихим океаном проходять траси світового і регіонального судноплавства, на берегах океану розташовано багато портів.

За останні роки господарська діяльність призвела до сильного забруднення деяких акваторій океану, особливо біля берегів Японії і Північної Америки. Виснажилися запаси риб, китів й інших тварин, причому деякі з них втратили промислове значення.

Похожие вопросы
Италия. Пожалуйста, опишите рекреационные ресурсы Италии
В какой стране наиболее развита добыче природных ресурсов?
Назвіть основні аудіативні вміння й навички, що формуються в учнів на уроках української мови
Назвіть чинники, від яких залежить гарний стан шкіри людини
наибольшими запасами лесных ресурсов обладают
Назвіть основні причини небажання селян вступати у колгоспи.
Основні цілі економічного розвитку і 5 фундаментальних питань економіки. Їх зміст
В тихом океане есть все природные пояса кроме ...какого ?
При виконанні гравцем вільного та штрафного ударів у міні-футболі перелічити основні порушення при їх виконанні
проблема космических и климатических ресурсов!! ! ПОМОГИТЕ