Константин Попов
Константин Попов

особливості композиції п"єси г. ібсена "лялькови дім"

МВ
Марина Волкова(Лапенкова)

1.Інтелектуальний характер аналітичної композиції п'єси (осмислення подій у минулому веде до внутрішнього розвитку особистості героїв; зміни у свідомості героїв стають вирішальними в розвитку сюжету; розв'язка розкриває внутрішню суть усіх подій, їх справжнє розуміння) .

2.Сюжет і композиція п'єси (зовнішньо спокійне життя адвоката Хельмера насправді побудоване на обмані та егоїзмі; рушійна сила розгортання дії — підробка Норою підпису батька з метою здобути гроші, спадкоємницею яких вона була, і врятувати хворого на туберкульоз чоловіка; розв'язка драми — бесіда між Норою і Хельмером створює інтелектуальне напруження і призводить до рішучих сюжетних змін: Нора вирішує залишити сім'ю) .

3.Розвиток характерів героїв (на початку п'єси Нора — покірна жінка, неспроможна прийняти самостійні рішення; але з'ясовується, що вона зробила через любов до чоловіка вчинок, який може, з точки зору Хельмера, заплямувати їхнє ім'я; у діалозі Нора постає сильною, цілісною натурою, що вміє переоцінити свої погляди і рішуче змінити свою долю. Хельмер зверхньо ставиться до дружини, не замислюється над причиною її вчинку; його хвилюють тільки наслідки цього вчинку щодо їхньої репутації).

4.Сутність подружніх взаємин (спокійне життя було ілюзією, вони чужі одне одному; це стає зрозумілим після аналізу мотивів вчинку Нори і ставлення до нього Хельмера) .

III.Проблеми, висвітлені за допомогою композиції (становище жінки в сім'ї, відповідальність особистості перед собою, суспільством і світом, а також суспільства перед особистістю) .

Похожие вопросы
Почему К. Г. Паустовскому была так интересна личнось А. П. Чехова?
Э. Г. П Греции кратко. Г. П Греции кратко
допоможіть відповісти на питання до тексту"ляльковий дім"
Географическое положение ( Г П ) России? пожалуйста помогите
какое наказание предусмотрено по ст. 161 п. а. в. г. 161 п. а. в. г.
що таке алегорично-химерна проза? її характерні особливості.
предложение по схемам "п",-а "п!"- а "п?"-а а:"п" а:"п!"
Особливості християнського світогляду Київської Русі
Що таке художні особливості коломиийки?
у чому причина особливості драми мартина борулі