Гайшута Сабитова
Гайшута Сабитова

Яке значення розових у господарстві людини ?

АБ
Александр Бисяев

Як людина використовує рослини з родини Розові? Тяжко переоцінити господарське значення розових. Ви вже знаєте, що до цієї родини належить значна кількість плодово-ягідних культур. Це і яблуня, груша, слива, айва, персик, вишня, черешня, малина, ожина, суниці. Плоди багатьох розових багаті на вітаміни. Серед розових відомо чимало лікарських рослин (наприклад, глід, шипшина) . Глід застосовують для лікування захворювань серцево-судинної системи. Також як лікарський засіб застосовують олію, яку отримують із насіння мигдалю. Відомі серед розових і декоративні рослини: різні види шипшини, глоду.
Серед плодово-ягідних культур нашої країни за площею насаджень перше місце належить яблуні. Це пояснюється високою врожайністю цієї культури, посухо- та зимостійкістю різних її сортів, добрими смаковими якостями плодів, багатих на вітаміни. З яблук виготовляють повидло, джеми, мармелад, різні напої. Усі яблуні чудові медоноси. Доживає яблуня до 300 років. Розмножується насінням, а також кореневими паростками.
Усім відомі солодкі та смачні плоди малини. Ця рослина належить до напівкущів. Вона має багаторічну кореневу систему та одно- і дворічні надземні пагони із шипуватими стеблами та складними непарноперистими листками. Плоди - збірні кістянки, містять сполуки Феруму, потрібного для кровотворення. Сушені плоди, листки, квітки та пагони застосовують у вигляді відварів як жарознижувальні та потогінні засоби під час нежитю, грипу та інших захворювань.
У лісах, на сухих луках, сонячних схилах по всій території України росте багаторічна трав'яниста рослина - суниці лісові. Ці рослини легко розпізнати за трійчастими листками та довгими вусами, якими вони розмножуються. Плоди суниць багаті на вітаміни, цукри, мінеральні сполуки, поліпшують процеси кровотворення, травлення, зміцнюють стінки кровоносних судин. Людина також використовує антибактеріальну, протизапальну дію плодів цієї рослини. Недарма суниці вважають ефективним засобом для лікування нестачі вітамінів, підвищеного тиску. Плоди та листки суниць використовують для догляду за шкірою.
Шипшина - кущ заввишки до 3 м. В Україні різні види шипшини поширені скрізь у дикорослому стані; деякі з них також вирощують у садах. Червоні стиглі «плоди» містять значну кількість цукрів, вітамінів, мінеральних солей. Два-три «плоди» шипшини можуть забезпечити добову потребу людини у вітаміні С. З них виготовляють соки, сиропи, полівітамінні препарати, які застосовують за підвищеного кров'яного тиску (гіпертонії), для лікування хвороб печінки, жовчного міхура, нирок. Для профілактики застудних захворювань та нестачі вітамінів в організмі вживають вітамінні чаї з плодів шипшини.

Похожие вопросы
як людина може вплинути на свою долю (твір) як людина може вплинути на свою долю (твір)
яка дияльність людини шкодить живій природі
Як можна пояснити вислів "статевозріла людина","суспільносріла людина"?
СРОЧНООООО!!! Добра людина це яка?
яку людину називають манірною? а- яка має гарні манери, б- людину, позбавлену простоти, природності, в- людину малого
як симья впливае на людину?
Яку людину можна назвати доброю
Який негативний вплив мають тварини на людину ?
Значення часу в житті сучасної молодої людини Яке значення часу в житті людини
Имеет ли значение тупой ты людина или умный?