Олег
Олег

Які бувають види запису прочитаного?

ЛТ
Лилия Такаева

Типи запису
План – форма конспектування, яка включає аналіз структури тексту, узагальнення, виділення логіки розвитку подій і суті. Може бути простим (чітка лінійна послідовність пунктів) та складним (розгалужена система, наявність підпунктів) .
Виписки – найпростіша форма конспектування, яка майже дослівно відтворює текст.
Тези - форма конспектування, яка являє собою висновки, зроблені на основі прочитаного. Виокремлюють прості та ускладнені (окрім головних положень, включають також другорядні) тези.
Цитування – форма конспектування, яка використовується, коли передача думки автора не можлива своїми словами. Цитування – це дослівна виписка.
Помітки – форма конспектування, яку умовно можна віднести до запису, так як вона являє собою позначки у тексті.
[ред. ]
Види конспектів
Плановий конспект (план-конспект) – конспект, що створюється на основі сформованого плану, який складається з певної кількості пунктів (із заголовками) та підпунктів. Кожен пункт плану відповідає певній частині конспекту. У випадку коли якийсь пункт плану не потребує пояснення, він може подаватися без уточнюючого тексту.
Текстуальний конспект – конспект, який має детальну форму викладу, яка складається із виписки та цитування (з логічними зв’язками) тексту-джерела. Цей вид конспекту дозволяє виявити суперечливі моменти чи хибність тверджень автора.
Довільний конспект – конспект, який включає декілька способів роботи над матеріалом (виписки, цитування, план та ін.) . Потребує вміння самостійно та точно формувати основні положення тексту-джерела.
Схематичний конспект (контекст-схема) – конспект, який має вигляд плану, пункти якого представлені питальними конструкціями, на які потрібно дати відповідь.
Тематичний конспект – конспект, суть якого полягає в опрацюванні і висвітленні певного питання, теми. Під час роботи над тематичним конспектом може використовуватись більше ніж декілька джерел. У межах тематичного конспекту виділяють оглядовий тематичний конспект і хронологічний конспект.
Опорний конспект – конспект, який має творчу форму (введений у шкільну діяльність В. Ф. Шаталовим) . Опорний конспект кодує зміст інформації за допомогою поєднання графічних символів, малюнків, цифр, ключових слів та ін.) .
Зведений конспект – конспект, який створюється в процесі опрацювання декількох текстів. Створюється при зіставленні, порівнянні і зведенні до єдиної конструкції.
Вибірковий конспект – конспект, який має на меті вибрати інформацію із тексту на певну тему (для тексту-джерела ця інформація може бути вторинною) .

http://uk.wikipedia.org/wiki/Конспект
http://myrefs.org.ua/index.php?view=article&id=1475

Похожие вопросы
які є види фольклору? які є види фольклору?
как называется краткий пересказ прочитаной книги
Які виду руху матеріальної точки ви знаєте?
в дневниковых записях афанасия никитина хождение за 3 моря имеются в виду моря
Как удалить вконтакте не прочитаное сообщение от меня!! ! Помогите
чому річки які впадають в атлантичний океан -довгі, а ті які впадають в Індійський- короткі?
Рецензия на прочитаное произведение "История болезни"
К любому рассказу написать высказывание о прочитаном
ПЛИИИИИЗ ЯКІ КОЛЕКЦІЇ МАЮТЬ МУЗЕЇ???
Які особливості романтичної літератури XIX ст.?