ЕК
Елена Коротеева

Що таке швидкість руху?

Al
Aleksandr

1
При рівномірному русі тіла (рух тіла з незмінною швидкістю) швидкість показує, який шлях пройшло тіло за одиницю часу. Використовуючи поняття швидкості можна сказати, що в наведених прикладах, тіла рухаються з різними швидкостями. При рівномірному рух значення швидкості з плином часу залишається постійною. Якщо птах пролітає протягом 5 секунд шлях, рівний 25 метрам, то її швидкість дорівнюватиме 25м/5с = 5 м/с (5 метрів в секунду) .

2
Щоб визначити швидкість при рівномірному русі, треба шлях, пройдений тілом, розділити на проміжок часу, за який пройдено цей шлях. Швидкість = путь/час. Дане правило перетвориться на формулу для розрахунку швидкості, якщо записати прийняті позначення. v - швидкість, s - шлях, t - час. v = s/t. Швидкість тіла при рівномірному русі - це величина, рівна відношенню шляху до часу, за який цей шлях пройдено тілом.

Приклад 1. Комар за 30 секунд пролетів шлях 5 м. Швидкість комара дорівнює v = s/t = 5 м/30 с = 0,17 м/с.

3
В інтернаціональної системі одиниць швидкість прийнято вимірювати в метрах на секунду (м/с) . Це означає, що за одиницю швидкості прийнята швидкість такого рівномірного руху, при якому за 1 секунду тіло проходить шлях, рівний 1 метру. Швидкість тіла можна вимірювати в кілометрах в годину (км/ч) ; кілометрів за секунду (км/с) ; сантиметрах в секунду (см/с) і ін Числове значення швидкості залежить від обраної одиниці виміру.
Приклад 2. 54 км/ч = 54000 м/3600 с = 15 м/с. 36 км/ч = 36000 м/3600 с = 10 м/с.

4
Швидкість - векторна величина. Крім числового значення вона має напрямок. Вектор швидкості завжди спрямований у бік руху тіла. (См малюнок) .
Якщо тіло рухається нерівномірно, то його рух характеризує поняття середньої швидкості. Для розрахунку середньої швидкості потрібно розділити весь шлях пройдений тілом, на весь час руху. Середня швидкості не пояснює, як рухалося тіло в різні моменти часу в різні проміжки шляху.

Парвиз
Парвиз

Geschwind rhren !!!Немецкие заимствования в украинском языке, посредством польского языка .

Похожие вопросы
Швидкість руху літака 900км/год. Скільки часу він витратить, щоб подолати 375км.
Який зв'язок між швидкістю тіла і зміною його положення під час руху?
Декабристський рух в Україні, был ли он вообще?
швидкість руху магнітної стрічки магнітофона 9 53 см/с. обчислити частоту і період обертання правої (приймальної) котушк
Як знайти лінійну швидкість, якщо відомий лише радіус? а ще сказано, що рух по коловій орбіті. дуже потрібно, завчасно
Що називають миттєвою швидкістю змінного руху?
Що таке штучна, а що- природна система????
Що таке матерія і антиматерія?
Чим відрізняется коловий рух цитоплазми від струменевого?
Що забороняється водієві згідно правил дорожнього руху? Що забороняється водієві згідно правил дорожнього руху?