Светлана Тимаева
Светлана Тимаева

яким постає ідеальний рицар у літературі середньовіччя

EV
Egen Vorobev

Роланд - ідеал лицаря середньовічної доби

Сьогодні дочитав книгу польського письменника "Хрестоносці". Ніколи більше не мріятиму про лицарські часи. Виявилося, що звання лицаря - то звання розбійника з битого шляху.
Проте деякі риси баронів-розбійників викликали в мене повагу. Насамперед, це наявність ідеалу, яким повинен бути лицар. Цьому ідеалу відповідав франкський граф Роланд. Скоріше, він сам і був цим ідеалом.
По-перше, він виконував свої обов'язки перед сюзереном і був вірним васалом. Через те він охоче виконує смертельно небезпечне завдання тримати оборону у Ронсенвальській ущелині. Тим паче, що це відповідає другій головній чесноті ідеального лицаря - бути відважним воїном на турнірі і справжній війні. До того ж тут була війна "за християнську віру" з "безбожними" маврами. Хоча сам Христос, мабуть, не впізнав би свого вчення в тому, у що вірив звитяжний граф.
Як кожний лицар, Роланд поважає свою зброю. Його меч і його сигнальний ріг мають власні імена, як найближчі друзі. І до друзів ставиться так, як до зброї. Бо ж і від них залежить виконання воїнського кодексу.
Але Роланд відважний до нестями. Його почуття особистої честі переходить у сваволю. Він не хоче ані з ким ділити славу. Через те гине сам і губить тисячі франків. Бо що життя лицаря, як не гонитва за славою? Тому його розуміють і підтримують інші герої битви. Кузен, наприклад, стримує його, коли Роланд збирається сурмити у свій ріг Оліфант: все одно, Карл не встигне, а хоробрі повинні вмерти без жалю.
Та сам граф гірко карається, коли наприкінці битви розуміє, що загинули 12 перів Франції, друг і родич Олів'є. І це незважаючи на те, що сарацини тікають, залишивши поле битви за Роландом.
Бо, зрештою, найбільше почуття, яке живе у душі лицаря, - це патріотизм, вірне служіння Франції та її королю. Слава Роланда - слава Франції, ганьба Роланда - ганьба батьківщини. Честь лицаря свята, бо то є честь його вітчизни. Ось що головне для ідеалу лицаря середньовічної доби.

Похожие вопросы
Які міста існували за принципом самоврядування в епоху середньовіччя ??
чи ревуть воли як ясла повні
Яку роль у житті суспільства відіграють реформи?
Як вы разумееце словы прыгажосць выратуе свет?
як ви розумієте даний вірш?
Який твір Л. Українки продовжуе думку Т. Шевченка про значення слова як могутнёї зброї??
Який постає ідеальний лицар у літературі середньовіччя?
в чём счастье попа и яким нагой
Хто дав назву віршу і яку Т. Шевченка "Як умру, то поховайте.. . ".
Яким я уявляю сучасного Журдена? Яким я уявляю сучасного Журдена?