Ва
Валентина

Ребят, срочно нужна помощь по укр. лит! Аналіз композиції оповідання Ю. Федьковича "три як рідні брати"

АВ
Артём Высоколов

У повісті "Три як рідні брати" Федькович змалював реалістичні картини рекрутчини та поневірянь жовнірів. Правдиво показане горе й нещастя, які рекрутчина принесла до селянської родини. З горя захворіла мати вдома, ридають сестри, горюють брати. "А дома сум та плач", - такими словами автор відобразив загальний настрій, що панував у родині. Далі Федькович описує життя Івана-новобранця. Жорстока муштра, палочна дисципліна, приниження людської гідності, знущання, залякування, - такою була атмосфера в цісарській армії. У казармах "дехто лає, дехто б'є, декого знов другі б'ють". Змальований у повісті й один офіцер, капітан-садист. Він сердитий, недобрий, грубий, агресивний. Під час розмови не дивиться на солдат, вважаючи їх негідними уваги.
Показав Федькович життя селян. Вдова помирає з голоду та холоду. Дочки наймитують "...у таких панів, ..що і до церкви не пускають", не те щоб провідати хвору матір. Автор показав, що підневільна праця була суспільним і морально-етичним злом. Намітилася у творі і класова структура тогочасного села. Вмирають із голоду, страждають у невилазних злиднях, тяжко працюють бідні наймити, а сільські глитаї збагачуються за їх рахунок. У повісті знайшли відображення й антицерковні мотиви. Піп забирає у важкохворого Івана за похорон все, що в нього було. Священик байдужий до людського горя, жорстока і немилосердна людина, бо зміг сказати Іванові: "Чорт по твоїй душі! Плати та й годі..." Юрій Федькович порушив у творі проблему родинних стосунків. Іван - люблячий син, уважний брат. Його дуже засмучує лист брата Онуфрія. Вирвавшись у відпустку, голодуючи сам, купує гостинці рідним. У недавно перехворілого юнака десь береться сила, коли він побачив умираючу від голоду й холоду матір. "Для рідної неньки борзо дрівця рубаються". Іван - людина великої душевної краси, та ці душі спотворювала погоня за наживою. Таким є дядько Івана Андрій. Родинні стосунки для нього нічого не важать. Тільки б вижити самому. Дядько Андрій забирає в сестри останню корову.
Дружба, взаємовиручка, солідарність - проблеми повісті "Три як рідні брати". Хоч і на родинному тлі, а показав Федькович прагнення простих людей об'єднатися, жити вкупі у мирі та злагоді. Стверджував письменник братерство людей різних національностей, пропагував доброту та щирість у взаєминах. Із любов'ю малює автор своїх героїв, милується їхнім благородством, утверджує їх моральне право на людське щастя.

Похожие вопросы
Ребят, срочно, нужна помощь!!!
Ребят нужна срочно помощь!
Ребят нужна срочно помощь
Срочно нужна помощь, ребят:)
Ребят нужна помощь СРОЧНО !!!
Лит-ра. Нужна помощь!
Ребят нужна срочная помощь
Ребят срочно помощь нужна...
Ребят срочно нужна помощь
Ребят нужна помощь срочно!!