ZB
Zaza Badurashvili

1) Що собою являє назва оповідання Генріха Белля "Подорожній, коли ти прийдеш у спа... "?

АС
Алёнка Скалкина

Відомий німецький письменник Генріх Белль довгі шість років був солдатом вермахту і проти волі воював на фронтах Другої світової війни. Тема антигуманності війни стала провідною у його творчості.

У творі «Подорожній, коли ти прийдеш у Спа... » Генріх Белль розповідає про долю одного молодого солдата, який був на війні тільки три місяці. І ось тепер його, тяжко пораненого, скаліченого, привезли в шпиталь, несуть коридорами, і юнак, тамуючи біль, з подивом бачить знайомі стіни з табличками: 6-А, 6-Б, фотографії, малюнки, портрети живописців і політичних діячів. Йому не хочеться вірити, що він у рідній школі, адже часто буває, що коридори і класи схожі: «Чого лишень не привидиться у гарячці!»

Він легкий, його плавно несуть на ношах, і юнак бачить знайомі з дитинства гравюри. Він не впевнений у своїх припущеннях і умовляє себе, що «у кожній гімназії є зали малювання, коридори з зеленими й жовтими стінами і кривими, старомодними закутками в них; зрештою, те, що «Медея» висить межи 6-Ай 6-Б, ще не доказ, що я у своїй школі. Мабуть, є правила, де сказано, що саме там вони мають висіти. Правила внутрішнього розпорядку для класичних гімназій у Пруссії». Він списує все на гарячку, яка не дає йому зосередитися, проаналізувати побачене. Ніщо в його душі не озивалося, не підказувало, що це рідна школа, адже машина, яка везла пораненого, не могла так швидко проїхати тридцять кілометрів від фронту до міста, де він народився і виріс.

Санітари з байдужим, утомленим виглядом знову підняли ноші й понесли юнака до операційної, яка була в залі малювання за дошкою. Його поклали на стіл, аж раптом за плечима санітара на нестертій дошці хлопець побачив напис, і вперше його серце озвалося: «десь у потаємному куточку зринув переляк, глибокий і страшний, і воно закалатало у мене в грудях — на дошці був напис моєю рукою» . На уроці малювання він писав вислів, і йому не вистачило дошки, щоб закінчити. Так і залишилося «Подорожній, коли ти прийдеш у Спа... » недописаним, хоча і він, і вчитель сім разів намагалися втиснути слово Спарту в рядок, але це їм так і не вдалося.

Солдат трохи підвів голову, і страшний біль пронизав усе тіло, проте він устиг поглянути на себе й побачив, що у нього нема обох рук і правої ноги.

Назва оповідання «Подорожній, коли ти прийдеш у Спа... » — це німе питання до читачів. Як тепер цей безногий солдат підійде до дошки і де йому взяти руки, щоб нарешті дописати цей «початок славнозвісної епітафії трьомстам спартанцям, які, боронячись від навали персів, полягли під Фермопілами» ?

Хто згадає, хто напише епітафію мільйонам загиблих у світовій війні?

Генріх Белль не дає імені героєві оповідання, не називає місто, де відбуваються події, не завершує твір. Чи виживе цей юнак, який, провалюючись у небуття перед операцією, просить молока? Як він, такий покалічений, буде жити далі? У долі одного молодого солдата, як у дзеркалі, відбивається безліч доль інших людей, життя яких було понівечене війною. Кожним своїм твором Генріх Белль закликає людство не повторювати помилок, берегти мир і боротися за нього.

Похожие вопросы
Завтра 1 сентября. Иду на 1й курс в универ. Хочу надеть коралловую блузу, заправленную в синюю юбку-карандаш выше колен
хто знає назву або виконавця пісні пару слів з неї "Колись в інститут поступали то брали з собою бика"
напишите по русски как читаются слова в этой песни напишите по русски как читаются слова в этой песни.. . Бумбокс – Наодинці (Одиночество) Один на одинці. Всі навколо Золотоординці, у чужій хатинці. Ти на одинці і сам себе питаєш, що робити маєш. Ти на одинці, з ким говорити, кого слухати, сам собі Андрюха ти. На одинці, дні такі повільні. Приспів Ну, давай! Телефон мій! Дзвони! Дзвони! Дзвони! Ну де всі вони, де всі вони є? Ну давай! Не мовчи! Ну! Дзвони! Дзвони! Дзвони! Особистий Вавілон Now you're alone Один на одинці все, що маєш – сміття твоє. Ти на одинці – хто ж тепер тобі настрій псує? Все, що лишив на потім, мар’яни дим i попiл Вогняну воду пив мій пил, Та пам`яті не втопив. Приспів Ну, давай! Телефон мій! Дзвони! Дзвони! Дзвони! Ну де всі вони, де всі вони є? Ну давай! Не мовчи! Ну! Дзвони! Дзвони! Дзвони! Особистий Вавілон Now you're alone Доброго ранку, порожні пляшки, і до побачення, випічка й кава! Всі недобиті – добив – глечики, горшки, - Ай молодчинка, ай красава! Швидке гоління нервових клітин Вихід на зовні посеред ночі. Уваги хочеш, як тамагочі, Коли ти на одинці, коли один.
Translate these sentences in English. 1. Він сказав, що завжди слухає музику, коли готується до занять. 2. Якийсь час во
що краще: коли любиш ти, чи коли люблять тебе? що краще
Що робити коли тобі починають зраджувати друзі без причини... просто так... а підтримки то ніякої ні відкого.. =((ти сама. (
1. Що являли собою Олімпійські ігри у стародавній Греції?
Жанр, проблематика та символіка твору Подорожній, коли ти прийдеш в Спа... Очень нужно. Очень нужно
чому коли ти добре ставишся до всіх то до тебе ставляться як до свині? а тому що в нашому житті треба бути наглим