ГГ
Галчонок Горященко

Назвіть походження збудника туберкульозу

Рома
Рома

Збудник

Мікрофотографія M. tuberculosis за допомогою СЕМ

Філогенетичне дерево розвитку мікробактерії Mycobacterium tuberculosis
Докладніше: Mycobacterium tuberculosis

Збудник туберкульозу — Mycobacterium tuberculosis (MTB, також відома в медицині як «мікобактерія туберкульозу» — МБТ) , або Паличка Коха — патогенна бактерія роду Mycobacterium типу актинобактерій (Actinobacteria). Туберкульоз людини і тварин викликають представники Mycobacterium tuberculosis complex, ряд інших представників роду викликає інші, у тому числі опортуністичні інфекції людини і тварин. Серед збудників туберкульозу основні:
M. tuberculosis — збудник туберкульозу людини;
M. bovis — збудник туберкульозу великої рогатої худоби;
M. africanum — африканський вид, виділений у західній тропічній Африці, йому притаманні риси двох попередніх видів.

Клітини Mycobacterium tuberculosis мають вигляд тонких, дещо вигнутих гомогенних або зернистих паличок довжиною 0,8 — 5 мікрон, товщиною 0,3 — 0,5 мікрон. Ці бактерії не утворюють спор і капсул. Хоча вони на забарвлюються за Грамом, зазвичай вважаються грам-позитивними (Г+). Іншими особливостями роду є кислото-, луго-, спиртостійкісь. Є факультативними анаеробами, розмножуються зазвичай бінарним поділом, рідше — брунькуванням. Цикл ділення материнської клітини на дві дочірні займає 22-24 години, хоча виділяють штами, які розмножуються швидше, повільніше або знаходяться у латентному стані. Популяції Mycobacterium tuberculosis з різною активністю мають і різну чутливість до антибактеріальних препаратів.

Половину сухої речовини клітини складають білки — туберкулінопротеїни, основні носії антигенних властивостей. Для Mycobacterium tuberculosis характерний високий вміст ліпідів у клітинній стінці (40 % від сухої маси) — саме це зумовлює стійкість до лугів, кислот і спирту. Найактивніша ліпідна фракція — фосфатидна, саме вона викликає в інтактній (здоровій) легені специфічну реакцію з утворенням епітеліоїдних і гіганських клітин Пирогова-Ланхганса. Носієм вірулентних факторів є ліпідна фракція, корд-фактор.

Mycobacterium bovis може викликати захворювання не тільки у людей, але й у великої рогатої худоби, кіз, свиней, собак, коней, кішок [3].

Похожие вопросы
Підкажіть походження слова "ЧАПЛЯ". Підкажіть походження слова цапля. Дуже зрозуміло українською мовою.
при туберкульозе в парилку можно ?
Назвіть чинники, які свідчать про наявність у державі ринкової економіки?
Назвіть залози, які своїми протоками відкриваються на поверхню шкіри
яке походження має фразеологізм замовляти зуби?
Назвіть озера Евразії льодовикового походження?
Назвіть першовідкривачів Австралії . Терміново на самостійну .
Усі частки вторинного походження у рядку:
как узнать ренгеном туберкульоз што там видно
может целитель вылечить туберкульоз?