ЛС
Любовь Свиридова

План образи руських князів до твору "Слово про похід Ігорів"

АP
Александр Pan! Кочетков

Що саме потрібно?
Ось трошки знайшла, не знаю, чи те що Вам потрібно
Ігор. Головний персонаж твору — Ігор. Це руський князь, який лю­бить свою батьківщину й без вагань готовий віддати за неї життя. Ігор Святославич — чесний і відкритий, гордий і відважний. Це лицар, який зневажає смерть, а полон для нього — найбільша ганьба: «Лучне ж бо по­тятим бути, — говорить він, — аніж полоненим… » Вислів цей став кри­латим. Надзвичайну мужність і рішучість Ігоря засвідчує не лише його поведінка в бою, а й нехтування лиховісними віщуваннями природи. Хто інший у ті часи зважився б вирушити в похід після страшного зна­ку — затемнення сонця? А Ігор вирушає! Хоробрість Ігоря не раз відзна­чають також Всеволод і Святослав, називаючи його сміливим соколом.
Усі ці властивості викликають симпатію до князя. Разом із тим ми засуджуємо Ігоря за необачність, недалекоглядність і славолюбство. Він надміру запальний, тому неспроможний тверезо оцінити ситуацію. Йо­го поспішність призвела до трагедії: дружила повністю розгромлена, ти­сячі жінок стали вдовами, тисячі дітей — сиротами, князі пересіли «із сідла золотого та в сідло невольниче» , а головне — відкрилися навстіж ворота для нових спустошливих нападів половецьких орд.
Святослав. Відповідно до ідейного змісту твору, автор називає Свято­слава великим, грізним київським князем. Як видатного полководця, його вихваляють «німці і венеціанці, греки іморава» . Святослав зображений пік­лувальником про долю рідної землі: спустошення Русі через князівські між­усобиці та напади кочівників відгукуються в серці болем. Та й хіба можна бути байдужим, коли узбережжя рік «засіяні кістками руських синів» ?
Святослав — видатний державний діяч, справжній патріот і шляхет­на людина. Картаючи Ігоря й Всеволода за свавілля, що призвело до но­вого лиха, він звертається із закликом до інших князів помститися «за землю Руськую, за рани Ігореві, сміливого Святославича» . Цим він хоче об’єднати всіх князів, щоб зміцнити Київську державу, зробити її могут­ньою і незборимою. Автор «Слова… » оспівує мудрість і хоробрість Свя­тослава, адже великий князь київський не лише об’єднав руські землі, а й успішно переміг половців.

Похожие вопросы
План образа варвары из пьесы "Гроза" А.Н.Островского
Слово про похід Ігорів. З якою метою автор вводить у поему образ дружинного співця Бояна?
План к образу Тараса Бульбы
Твір на тему "Чим вразила мене найдавніша літературна пам'ятка нашого народу слово про похід ігорів". Гже можно найти?
Помогите сложить цытатны план твора "Паром на бурнай рацэ"
план к сочинению на тему Образ Родины в лирике Лермонтова, план сочинение не надо!
Образуйте наречия от слов
хто з героїв "Слово про похід Ігорів" сказав,що хоче "Списа приломити кінець поля Половецкого"?
план к твору дівчина чайка
Укр. літ "Слово про похід Ігорів" 1 ким і коли було відкрите " слово про похід Ігорів"?