Татьяна Швайгер
Татьяна Швайгер

А. Блок "Незнакомка" .Нужна только тема и идея. Заранее благодарю.

Ве
Вера

Ліричний герой потрапляє в атмосферу дачного міщанського передмістя: ресторан, п’яні вигуки, задуха, пил у провулках, шлагбауми, канави, дитячий плач, жіночий вереск, сонні лакеї, пияки з очима кроликів… Блок відбирає лише ті деталі, що розкривають бездуховну атмосферу суспільства. Перед читачем не фотографічна копія дійсності, а загострене зображення «задушливого» буржуазного світу. Перші шість строф позбавлені мелодійності, що для автора рівнозначно несправедливості, фальші, потворності, бруду. Світу бездуховності Блок протиставляє світ високого ідеалу. Символом мрії поета про ідеал, гармонію виступає прекрасна жінка – таємнича Незнайома. ЇЇ образ виникає на межі реальності та фантастики.
У вірші названо цілком конкретні риси Незнайомої: дівочу талію, шовкову сукню, капелюшок, прикрашений чорними перами страуса, вузьку руку з перснями, темну вуаль, глибокі сині очі. Проте ці деталі не створюють індивідуалізованого портрета героїні, а дають лише загальне уявлення про зовнішню красу таємничої Незнайомої.
Лише фантазія поета перетворює земну жінку в посланця «зоряних світів» : в його свідомості реальне перетворюється в ідеальне.
Незнайома оточена чимось таємничим, загадковим, незрозумілим. Вона оточена туманом і ніби сама виникла зі снів. З її образом поет пов’язує давні легенди, таємниці, чиєсь сонце… Блок переносить читачів з повсякденного світу в світ мрії, гармонії, ідеалу.
(Дивись посібник: П. К. Сербин «Изучение творчества Александра Блока» , К.: Радянська школа, 1980.)

Алена
Алена

Тема: одиночество в толпе
идея: за карнавалом остаются только блёстки...

Похожие вопросы
какая тема и идея стихотворнеия из пендимоти?
Как вы понимаете смысл фразы "Ключ поручен только мне" из стихотворения А. А Блок "Незнакомка"?
в чем идея и тема пьесы Гроза
Анализ блока незнакомка
А. Блок "Незнакомка и "Нате! " Вл. Маяковского
Соотнесите жанр произведения с его темой. Блок "Незнакомка"(стихотворение)
тема и идея стихотворения бородино
Армейский прапорщик тема и идея оооочень нужно срочно!
Какой размер стиха в стихотворении А. Блока "Незнакомка"?
"Незнакомку" написал Блок, "Неизвестная" - это картина Крамского, а "Письмо незнакомки" - Стефан Цвейг. Почему все всё