ВБ
Виктория Бирюкова

подскажите властивості температури, нужно для курсовой желательно на украинском

ОМ
Ольга Миршельд

Температура - скалярна фізична величина, що характеризує ступінь свободи середньої кінетичної енергії частинок макроскопічної системи, що перебуває в стані термодинамічної рівноваги.

В Міжнародній системі одиниць (СІ) термодинамічна температура входить до складу семи основних одиниць і виражається в кельвінах. До складу похідних величин СІ, які мають спеціальну назву, входить температура Цельсія, яка вимірюється в градусах Цельсія [1]. На практиці часто застосовують градуси Цельсія через історичної прив'язки до важливих характеристик води - температурі танення льоду (0 C) і температурі кипіння (100 C). Це зручно, так як більшість кліматичних процесів, процесів у живій природі і т. д. пов'язані з цим діапазоном. Зміна температури на один градус Цельсія тотожно зміні температури на один Кельвін. Тому після введення в 1967 р. нового визначення Кельвіна, температура кипіння води перестала грати роль незмінною реперної точки і, як показують точні вимірювання, вона вже не дорівнює 100 C, а близька до 99,975 C .
Існують також шкали Фаренгейта, Реомюра.

Слово "температура" виникло в ті часи, коли люди вважали, що в більш нагрітих тілах міститься більша кількість особливої речовини - теплорода, ніж в менш нагрітих. Тому температура сприймалась як фортеця суміші речовини тіла і теплорода. З цієї причини одиниці виміру міцності спиртних напоїв та температури називаються однаково - градусами.
В рівноважному стані температура має однакове значення для всіх макроскопічних частин системи. Якщо в системі два тіла мають однакову температуру, то між ними не відбувається передачі кінетичної енергії частинок ( тепла) . Якщо ж існує різниця температур, то тепло переходить від тіла з високою температурою до тіла з нижчою, тому що сумарна ентропія при цьому зростає.

Температура пов'язана також із суб'єктивними відчуттями "тепла" і "холоду", пов'язаними з тим, чи віддає жива тканина тепло або одержує її.
Властивості температури вивчає розділ фізики - термодинаміка. Температура також відіграє важливу роль у багатьох галузях науки, включаючи інші розділи фізики, а також хімію і біологію.
Для вимірювання термодинамічної температури вибирається певний термодинамічний параметр термометричної речовини. Зміна цього параметра однозначно пов'язується із зміною температури. Класичним прикладом термодинамічної термометра може служити газовий термометр, в якому температуру визначають методом вимірювання тиску газу в балоні постійного об'єму. Відомі також термометри абсолютні радіаційні, шумові, акустичні.
Детальніше:
http://znaimo.com.ua/Температура

Похожие вопросы
Возникли трудности с переводом на украинский язык. Нужна помощь.
Подскажите художественную литературу о учителе!! ! Нужны произведения, желательно малой формы, о учителях.
Подскажите библийные афоризмы желательно на украинском
где можно скачать курсовую работу по статистике
Ребятки подскажите, при какой температуре замерзает вода?
Подскажите тему курсовой роботы по литературе (желательно украинской) и философии. на срезе, так сказать. спасибо)
Подскажите пожалуйста где можно скачать аудиокнигу по изучению украинского языка?
Курсовая работа на тему трехмерная графика. Как оформить практическую часть в курсовой работе?
Нужно для курсовой!!!
Курсовая нужна помощ!