Абдурашид Чиллаев
Абдурашид Чиллаев

помогите пжл, укр. литер!

Помогите написать анализ стихотворения пжл Лесі Українки!
І все-таки до тебе думка лине,
Мій занапащений, нещасний краю,
Як я тебе згадаю,
У грудях серце з туги, з жалю гине.

Сі очі бачили скрізь лихо і насилля,
А тяжчого від твого не видали,
Вони б над ним ридали,
Та сором сліз, що ллються від безсилля.

О, сліз таких вже вилито чимало, -
Країна ціла може в них втопитись;
Доволі вже їм литись, -
Що сльози там, де навіть крові мало!

Екатерина Семирова
Екатерина Семирова

Поезія «І все-таки до тебе думка лине» належить до громадянської лірики, входить до складу збірки «Думи і мрії» , надрукованої у Львові 1899 року.
І. Франко писав: «Від часу Шевченкового «Поховайте та вставайте, кайдани порвіте» , Україна не чула такого сильного, гарячого та поетичного слова, як із уст сеї слабосилої, хорої дівчини» .
Тема віршу – туга за Батьківщиною, болючі роздуми про ії долю. Сльози – ключове слово у поетичному тексті, однак значення щоразу увиразнюється контекстом: лірична героїня ладна «ридати» над лихом України, що перевершує усі бачені насильства, однак «соромиться» сліз, що ллються від безсилля.
Ця поезія є результатом, навіть висновком довгих роздумів авторки: хай ії батьківщина найнещасніша, найзанапащена, але для неї вона найдорожча. Свою любов до рідного краю можна виявити не сльозами, тільки ціною тривалої боротьби за волю, ціною крові, ціною навіть життя: « О, сліз таких вже вилито чимало, — Країна ціла може в них втопитись; Доволі вже їм литись, — Що сльози там, де навіть крові мало! ».Отже, з вірша видно, що корінні зміни в суспільному житті, соціальне й національне визволення народу може настати лише в наслідок рішучих дій. Наскільки ж глибокими були сила почуттів, відчай поетеси, що вона, гуманна людина, заговорила навіть про кровопролиття! А можливо, це лише заклик до дії, адже «сором сліз, що ллються від безсилля» . Отже, видно, що корінні зміни в суспільному житті, соціальне й національне визволення народу може настати лише в наслідок рішучих дій.

Похожие вопросы
помогите с литер. ответы на вопр.
Помогите с тригонометрической системой неравенств, пжл! Задание 6 под буквой б!
ребят, кто может помочь?) пжл))
помогите пжл ответить на вопрос)
помогите пжл с укр языком (тема фразеологизмы)
помогите пжл с укр языком тема фразеологизмы
Помогите пжл все ли правильно написала?
Кто этот человек, помогите пжл!
помогите, пжл, найти стихотворение на укр. языке
ТЕСТЫ ПО УКР МОВЕ