Ольга Коптелова
Ольга Коптелова

Грибокорінь-микоризу утворює гриб.... Який?

Екатерина Игнатьева
Екатерина Игнатьева

все грибы растущие в дикой природе.

Лена Татаринцева
Лена Татаринцева

Мікориза - симбиотическое прожиття грибів на коренях і в тканинах коренів вищих рослин. У мікориза гриб отримує від коренів вуглеводи і постачає рослину водою і мінеральними елементами живлення.
Мікориза буквально означає грибокорень і характерна для переважної більшості квіткових рослин (не менше 90%). Симбіоз грибів і рослин є скоріше правилом, ніж винятком. Тому треба придивитися до нього уважніше.

Гриб поставляє рослині поживні речовини і покращує постачання вологою. Він працює немов потужний насос, вбираючи вологу з грунту і витягуючи поживні речовини для рослини. Гіфи гриба - його "коріння" - поширюються на багато десятків метрів і охоплюють величезну територію, яка рослині недоступна. В обмін гриб отримує життєво важливі вуглеводи. Завдяки такій співпраці рослини оживають, краще цвітуть, у них виробляється стійкість до хвороб, а також адаптація до несприятливих погодних умов і бідності грунту.
Рослинами, які не мають мікоризи, є водні рослини і паразити, а також деякі однолітники: гречані, хрестоцвіті, осокові.
З іншого боку, багато рослини, такі як орхідні, особливо провідні сапрофітні спосіб життя, настільки тісно пов'язані з грибами, що навіть не можуть розвиватися без "зараження" специфічним мікоризних грибів.

Мікориза буває різних типів, але два з них - основні. До першого типу відноситься Ектомікоріза (зовнішня мікориза) . У цьому випадку гіфи гриба обплітають коріння рослини товстим чохлом (гіфів мантією) . Під впливом гормонів, що виділяються грибом, молоді корені рясно гілкуються і закінчення їх товщають. Ектомікоріза характерна для багатьох лісових дерев помірної зони, в тому числі для видів дуба, берези, верб, кленів, хвойних порід, тополі і особливо у хвойних порід. Гриби створюють щільну грибницю навколо кореня дерева. Восени гриби ектомікорізи нерідко створюють плодове тіло - знайомі всім їстівні гриби.

Похожие вопросы
Как называется этот гриб?
Что Вы можете сказать об этом грибе?
Что за грибы я насобирал?
какие съедобные грибы образуют микоризу с каштаном конским?
Грибокорень, или микориза какова связь между этими понятиями. какие есть части у гриба мукор
Какие грибы не образуют микоризу с растениями?
грибокорень, или микориза, что это?
как скрещивают грибы?
грибы кто нибудь выращивал на даче грибы? из спор
Кто-нибудь уже собирает грибы?