ВН
Василий Нестеров

Що таке індивідуальна культура? Що таке індивідуальна культура?

АС
Артак Саркисян

Індивідуальний стиль діяльності — це сукупність прийомів і способів роботи, зумовлена певними властивостями особистості і сформована як засіб її пристосування до об’єктивних вимог професії. Його формування є важливою стороною професійного навчання, розвитку професійних здібностей, професійної придатності. Цілеспрямоване формування ІСД ґрунтується на використанні наявних у людини розвинутих психофізіологічних і психічних властивостей, що відповідають вибраній професії, і компенсації негативних або недостатньо розвинутих властивостей. В зв’язку з цим у структурі ІСД виділяють механізми адаптації і механізми компенсації. Так, у багатьох випадках здібності, рівень мотивації особистості, функціональні можливості організму можуть набути провідного значення і перекрити властивості нервової системи та особливості темпераменту. Разом з тим, пристосовний ефект індивідуального стилю діяльності не безмежний. Він забезпечує адаптацію працівника до вимог роботи лише в межах, в яких виявляються компенсаторні властивості особистості.

Ознаками індивідуального стилю діяльності є:
стійка система практичних способів дії, способів і прийомів організації психічної діяльності;
зумовленість певними особистісними якостями;
адаптаційний характер до об’єктивних вимог роботи;
універсальний характер, можливість застосування у різних ситуаціях і видах діяльності.

Необхідними умовами формування ІСД є достатнє осмислення працівником вимог діяльності, позитивне ставлення до роботи, адекватна самооцінка та прагнення реалізувати свої здібності. Завдання виробничого навчання полягає в тому, щоб допомогти людині знайти найбільш доцільний і вигідний стиль роботи.

Показниками пристосування особистості до об’єктивних вимог діяльності є результативність праці та рівень нервово-психічних і енергетичних затрат для досягнення результату.

Похожие вопросы
что такое культура речи?
Что такое закономерности исторического развития культуры?
Что такое народная художественная культура. помогите
что такое художественная культура? кратко.
Что такое синкретизм первобытной культуры
колегії децимвірів. Що ето такое?
Что такое бифуркация культуры?
Что такое культура? каждый понимает по своему
Що таке етноетика та етноестетика?
Что такое визуальное измерение культуры?