НН
Надежда Нестерова

чому на референдумі 17 березня 1991р. українці проголосили за збереження радянського союзу?

НЗ
Ника Захарова

Тому що були зомбовані Совком.

МИ
Мария Игоревна

"проголосили за збереження" = "прокричали за сберегание"

АВ
Андрей Виноградов

тому, що думали головою

Виталик Харкевич
Виталик Харкевич

Tôi không hiểu...viết bằng tiếng Anh.
Поняла, что я написал? Я твое сообщение тоже.

Luna
Luna

потому что они там были том 2 богатейшей республикой а щас однои из самых бедных в европе

ЕП
Екатерина Полякова

Что-то вы быстро ребята забыли русский язык.

СО
Светлана Орлова

А хто це почув. Кравчук все зробив по своему.

МД
Марина Денисова

и что украинцам на это сказали ?

СС
Сергей Степанов

17 березня 1991 р. відбувся Всесоюзний референдум. В бюлетень було внесено одне питання: «Чи вважаєте Ви необхідним збереження Союзу Радянських Соціалістичних Республік як оновленої федерації* рівноправних суверенних республік, в якій в повній мірі будуть гарантовані права і сво­боди будь-якої національності?». КПРС розгорнула агітацію за оновлену федерацію. В ній взяла участь і КПУ, хоча в цілому ставлення до референдуму усередині партії було неоднозначним. Голо­ва Верховної Ради України Л. Кравчук (В, Івашка було переведено на роботу до ЦК КПРС в липні 1990 p.), наприклад, називав референдум «надуманим» , таким, що не відповідав Декларації про державний суверенітет України. Його точку зору поділяли й інші.

Незважаючи на це, було вирішено референдум в Україні провести (6 республік СРСР відмовились від проведення референдуму) . Одночасно з проведенням референдуму відбулося опитування насе­лення України. Жителям України було запропоноване питання: «Чи згодні Ви з тим, що Україна по­винна бути у складі Союзу Радянських Соціалістичних Республік на засадах Декларації про державний суверенітет України?» . В Тернопільській, Івано-Франківській, Львівській областях було проведено регіональний референдум, на якому було запропоновано дати відповідь на питання: «Чи бажаєте Ви, аби Україна стала незалежною державою, що самостійно вирішує питання внутрі­шньої і зовнішньої політики, забезпечує рівні права громадянам незалежно від їх національної або релігійної приналежності?» Опозиційні партії агітували за республіканське опитування і проти зага­льносоюзного референдуму, на якому мешканців України вони закликали сказати «ні».

Підсумки Всесоюзного референдуму, республіканського опиту­вання і регіонального референдуму

Референдум (За СРСР як оновлену федерацію суверенних республік)

70,5 %

Опитування

(За Україну у складі СРСР на засадах Декларації про державний суверенітет)

80,2 %

Регіональний референдум (За незалежну Україну)

88 %

Підсумки березневого голосування населення України виявилися суперечливими. Люди не усвідом­лювали, що одночасно вони голосували за принципово різний державний устрій, коли в двох перших випадках висловились «так» . Але в цілому було зрозуміло, що ідея незалежності України стає попу­лярною. Ця обставина вплинула на роботу Верховної Ради України, яка прийняла низку постанов, що зміцнювали суверенітет України (перехід підприємств вугільної промисловості у власність Украї­ни, про митницю, про введення власної валюти тощо) . Але на проведення ринкових реформ Верхо­вна Рада України ще не наважувалась.

Похожие вопросы
Українці що у нас з мовою російська друга офіційна чи як?
чому в новинах використовується російська мова? чому в новинах українського телебачення використовується російська мова?
чому українці їдуть за кордон?
В чому проявляється аморальність?
Поясніть, чому ядро – це система збереження і відтворення спадкової інформації.
Розпад СРСР: зло чи благо для Росії, України, інших республік колишнього Радянського Союзу?
чому березень назвали березнем
Чому українці і білоруси один одного розуміють, а "росіяни" ні нас, ні білорусів не розуміють?
Когда возродится Советский Союз ?
Чому Українці "фашисти"? і до чого тут Італія?