Надюша
Надюша

дуже потрібно!)) ) Основні чинники в формуванні національної культури?

НР
Наталия Рылькова

Пройдений людством шлях доводить, що основним стрижнем, завдяки якому формується людська особистість, може бути лише вся сукупність ідеалів, які визначила й оберігає впродовж віків народ та релігія. Ще Платон казав: «Незнання Бога є для держави найбільшим лихом, і хто підриває релігію, підриває з тим і основи суспільства» . Християнська мораль, утверджуючи людську гідність, любов до ближнього, як до самого себе, розвиває у суспільстві людяність, гуманність, яка є основою високої культури, міжнаціонального спілкування що підносить людину у її власних очах, облагороджує її наміри і бажання. Саме тому духовність є особливо актуальною як у процесі становлення особистості, так і під час формування національної самосвідомості.



І хоча у процесі формування національної культури і національної самосвідомості завжди існують об'єктивні закономірності і суб'єктивні фактори, їх аналіз і висвітлення в науковій літературі може бути неоднозначним. Процеси розвитку націй, нагромадження їх економічного, соціально-політичного й інтелектуального потенціалу стали важливим фактором, що сприяє піднесенню культури і всіх духовних запитів націй і народностей. Крім того, в культурі, у тому числі в національній культурі, завжди існував могутній соціальний потенціал, що сприяв формуванню і розвитку націй і народностей. Культура виконувала роль не тільки духовного, але і матеріального стимулу у збереженні і зміцненні стійкості національних особливостей, психологічного складу, традицій і обрядів. Це підсилювало вплив національної культури на національну самосвідомість. Пробудження національної самосвідомості вимагає активної дії національної культури, духовних цінностей. У свою чергу, ріст національної самосвідомості сприяє зростанню духовних потреб. Потім останні породжують нові прогресуючі сили в розвитку національних культур. Таким чином, даний процес перебуває у постійному русі, завжди взаємозалежний і взаємообумовлений.

Похожие вопросы
Який твір ліг в основу «Сильмариліона»? дуже потрібно
Перекладіть на англійську, дуже потрібно!!!
найвизначніша подія 10-11 століття??? на Київський Русі,рятуйте, дуже потрібно!! ! на Київський Русі,рятуйте, дуже потрібно!
допоможіть розвязати декілька задач.... дуже-дуже потрібно!!
допоможіть вирішити задачу, дуже потрібно
Допоможіть розв"язати задачу) Дуже дуже потрібно на завтра!!
допоможіть дуже потрібна ваша допомога!!!
Фізика. Допоміжіть будь ласка! Дуже потрібно!
Допоможіть рішити задачу з геометрії .. Дуже потрібно ...
ЛЮДОНЬКИ, ДОПОМОЖІТЬ, БУДЬ-ЛАСКА!! ! дуже-дуже потрібна допомога з літературою...